Savitaipale

Maakunnan länsireunalla sijatseva Savitaipale on sen potentiaaliin nähden melko vähän retkeilty kunta. Mm. Lavikanlahti, Kuolimo ja Saimaan selkävedet tekevät kunnasta mielenkiintoisen retkikohteen, jossa on mahdolisuuksia moneen.


Savitaipaleen kohteet on merkitty kartalle keltaisella. Karttapisteitä klikkaamalla saat esiin paikan nimen. Pystyt myös liikkumaan kartalla joko hiirellä ”tarttumalla ja vetämällä” tai yläkulman nuolinäppäimillä. Tämän kartan lisäksi jokaisen paikkaesittelyn lopussa on linkki kohdistettuun karttaan ko. paikasta.

Kuolimo

Savitaipaleen keskustaan lännestä kurottavaa Kuolimoa pidetään yhtenä Suomen puhtaimmista järvistä. Suuri ja karu järvi tarjoaa silloin tällöin myös harvalukuisempaa katsottavaa: järvellä on tavattu mm. räyskä, karikukko ja pikkukajava.

Kuolimo Google Maps -karttapalvelussa »

Lavikanlahti

Lahden ympäristön laajat peltoalueet kannattaa käydä muuttoaikoina läpi tarkkaan, sillä täältä on havaittu tavallisten lajien joukosta useita harvinaisuuksia kuten harmaasirkku, mustaleppälintu ja mustaotsalepinkäinen.

Laajoja peltoja on Lavikanlahdella monin paikoin ja komppaamisessa kannattaa noudattaa paikallisten ohjeita. Autot pysäköitävä niin ettei maatalousajoneuvojen kulkua estetä mitenkään.

Lahden vesialueelta voi muuttoaikoina löytää kattavan valikoiman vesilintuja. Rantojen ruovikoista voi kuulla mm. kaulushaikaran puhaltelua ja pajusirkkujen ääntä. Harvinaisin kaislikoissa pyörijä on ollut kaunis pussitiainen.

Lavikanlahti Google Maps -karttapalvelussa »

Rahikkala, Suomalansaari (pengertie)

Suomalansaareen vievän pengertien varresta aukeavat näkymät pohjoiselle Saimaalle. Täällä on tarkkailtu lintuliikennettä etenkin syksyisin, pohjoisten vesilintu- ja lokkiharvinaisuuksien toivossa. Paikalta onkin havaittu mm. leveäpyrstökihu ja pikkukajava.
Pengertiellä liikuttaessa on huomioitava muu liikenne.

Suomalansaaren pengertie Google Maps -karttapalvelussa »

Valkjärven lintutorni

Säänjärven entisen koulun risteyksessä on viitta retkipolulle. Polku kiertää Valkjärven ympäri ja palaa koululle.

Säänjärven retkipolun kokonaispituus on 3,7 km. Reitti kulkee teitä ja metsiä pitkin Valkjärven ympäri. Reitti on merkitty maastoon oranssilla kärjellään seisovalla neliöllä sekä viitoituksin.

Lintutornille reitti lähtee Säänjärven koululta ja kulkee aluksi kylätietä pitkin. Reitti kääntyy pian sivutielle ja häipyy metsän rauhalliseen syleilyyn. Viitta ohjaa kulkijan metsiköstä Valkjärven kauniille suomaisemalle, josta pitkospuita seuraten löytyy myös lintutorni. Varsinkin keväisin voi tornista tarkkailla alueen vesi- ja rantalintulajistoa.

Valkjärvi Google Maps -karttapalvelussa »

Vesitorni

Tornista on harrastettu muutonseurantaa useina vuosina, hyvin saavutuksin. Torniin pääsy on kuitenkin säänneltyä, ja sinne pääsevät vain asianmukaisen luvan hankkineet.

Vesitorni Google Maps -karttapalvelussa »

Ylös