Havainnot

Kiuru Konnunsuolla, 2012.

Etelä-Karjalan Lintutieteellinen Yhdistys kerää toimialueensa lintuhavainnot ja julkaisee niitä Ornis Karelica -lehdessä.

Ilmoita havaintosi Tiiraan

Suositeltavin ja mutkattomin tapa ilmoittaa havaintoja yhdistykselle on tallentaa ne BirdLife Suomen lintutietopalveluun, Tiiraan. Voit ilmoittaa havaintoja joko rekisteröitymällä järjestelmään tai ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen on suositeltavaa, ja mahdollistaa mm. tarkkojen karttapisteiden antamisen havainnon tallentamisen yhteydessä.

BirdLife Suomen lintutietopalvelu Tiira:
http://www.tiira.fi

Tiira-lintutietopalvelu on sekä yhdistyksen reaaliaikainen havaintoarkisto että jokaisen harrastajan oma havaintopäiväkirja. Siksi Tiiraan voi kirjata vaikka kaikki havaitsemansa linnut, kunhan havainnot ovat todellisia – niin EKLY:n alueelta kuin muualtakin Suomesta. Muiden kuin harvinaisuushavaintojen (RK- ja ARK-havainnot) oikeellisuutta valvovat EKLY:n Tiira-yhdistyskäyttäjät, jotka tarvittaessa ovat yhteydessä havainnoitsijaan. Rekisteröitymis- ja käyttöohjeet löydät Tiiran sivuilta.

Lisäinformaatiota ja ohjeita mahdollisiin ongelmatilanteisiin
järjestelmän käytön suhteen löytyy Tiira-foorumilta:
http://www.tiirafoorumi.info

Mikäli et halua tai pysty tallentamaan havaintoja Tiiran kautta, voit toimittaa havaintoja myös aluevastaavalle myös sähköpostilla (ks. yhdistys > toimihenkilöt). Voit lähettää havainnot myös vapaamuotoisesti A4-paperilla, mieluiten laji kerrallaan listattuna. Paperilla ilmoitettavat havainnot tulee toimittaa joko suoraan aluevastaavalle tai EKLYn postilokeroon (Etelä-Karjalan Lintutieteellinen Yhdistys ry, PL 180, 53101 Lappeenranta).

EKLYn Aluerariteettikomitea (ARK) tarkastaa havainnot alueellisesti harvinaisista lajeista kulloinkin voimassa olevan listauksen mukaisesti. Valtakunnallisista harvinaisuuksista ilmoitukset tutkii BirdLife Suomen rariteettikomitea (RK). ARK-lajilistan mukaisista harvinaisuushavainnoista tulee täyttää ilmoituslomake, joka lähetetään ARK:n sihteerille mieluiten sähköpostilla. ARK:n lajilistan ja yhteystiedot sekä linkit valtakunnallisesti tarkastettavien lajien listaan löydät kohdasta ilmoitukset harvinaisuuksista.

Muiden kuin harvinaisuushavaintojen (RK- ja ARK-havainnot) oikeellisuutta valvovat EKLY:n Tiira-yhdistyskäyttäjät, jotka tarvittaessa ovat yhteydessä havainnoitsijaan.

Ylös