Ruokolahti

Pinta-alaltaan suuren Ruokolahden maastot ovat päosin metsämaata, ja monipuolisia lintukohteita löytyy vain kourallinen. Laajat metsät ovat hyvää aluetta mm. pöllöjen, pohjantikkojen, pikkusieppojen ja idänuunilintujen sekä vaikkapa metsäkanalintujen etsiskelyyn. Esimerkiksi suurempien peltoalueiden puutteessa lintuja voikin löytää myös pienemmiltä tilkuilta.


Ruokolahden lintukohteita on merkitty kartalle violetilla. Pystyt liikkumaan kartalla joko hiirellä ”tarttumalla ja vetämällä” tai yläkulman nuolinäppäimillä. Tämän kartan lisäksi jokaisen paikkaesittelyn lopussa on linkki kohdistettuun karttaan ko. paikasta.

Savisienkylä (Lassila), Helisevänjoen peltolaakso

Rautjärvi ja Ruokolahti jakavat Helisevänjoen peltolaakson, jonka lähimmät kylät ovat Rautjärven puolella Niska-Pietilä ja Ruokolahden puolella Savisienkylä. Peltoalue kuuluu eteläosastaan rajavyöhykkeelle. Vähän retkeillyllä alueella on etenkin kevättulvien aikaan havaittu runsaasti sorsalintuja ja kahlaajia, kesäaikaan taas mukavasti yölaulajia. Tulva-alueet hallitsee parhaiten Savisienkylän päätieltä, parhaat yölaulajapaikat ovat alueen hankalasti hallittavissa olevassa pohjoisosassa. Huomaa, että Savisienkylän päätie johtaa rajavyöhykkeelle, jonne vaaditaan asianmukaiset luvat. Harvinaisimmat linnut ovat olleet mustahaikara, haarahaukka, lyhytnokkahanhi ja mustapyrstökuirit.

Savisienkylä Google Maps -karttapalvelussa »

Kuokkalampi

Kuokkalampi on 106 hehtaarin suuruinen, 1930-luvulla suoritetun järven pinnanlaskun myötä syntynyt kansainvälisestikin arvokas lintujärvi. Avovettä on nykyisin enää n. 10-15 ha. Kuokkalampi on tärkeä muuttoaikainen lintujen levähdyspaikka. Siellä on tavattu myös monia lintuharvinaisuuksia: viime vuosilta mainittakoon mm. mandariinisorsa ja viirusirkkalintu.

Vielä 1980-luvulla Kuokkalampi luokiteltiin Suomen lintujärvien arvoasteikossa yhdennelletoista sijalle. Alueen pesimälajisto on kuitenkin taantunut parhaimmista vuosista umpeenkasvamisen seurauksena. Kuokkalampi kuuluu Natura 2000-verkostoon ja julistettiin luonnonsuojelualueeksi v. 2007. Kaakkois-Suomen Natura 2000 -verkoston hoidon- ja käytön yleissuunnitelmassa alue kuuluu kolmen kunnostamistoimia vaativan kohteen joukkoon.

Lintutorni pitkospuineen rakennettiin Leader-hankkeena v. 2005. Läheisellä kalliolla on myös näköalapaviljonki, josta on hieno näköala Kuokkalammelle. Pysäköintialue opasteineen sijaitsee Kuokkalammintien varressa, osoitteessa Kuokkalammintie 196. Pysäköintipaikalta on lintutornille matkaa 1650 m, josta pitkospuita n. 700 m.

Kuokkalampi Google Maps -karttapalvelussa »

Utula

Utulan maaseutukylä Kyläniemeen vievän reitin varrella on peltoineen potentiaalinen alue lintujen löytämiseen. Etenkin keväisin pelloille muodostuu myös tulvia, joita suosivat niin kahlaajat kuin sorsatkin. Syksyisin alue on oivaa mm. petolintujen tarkkailuun. Täällä kannattaa myös höristellä korviaan kesäöisin, ruisrääkkien ja kerttusten lisäksi paikalta on löydetty mm. viiriäinen, kaksi viirusirkkalintua ja ruokosirkkalintu.

Utula Google Maps -karttapalvelussa »

Huom!
Myös osa Immalanjärvestä kuuluu Ruokolahden kuntaan. Immalanjärven esittelyn löydät Imatran lintupaikkasivulta. Lintupaikat Imatra »

Ylös