Etelä-Karjalan lajiluetteloon kaksi uutta lajia

Maakunnan ensimmäinen ja Suomen ensimmäinen syksyinen valkoposkitiira tavattiin Lappeenrannan Hanhijärvellä lokakuussa 2014. Kuvan yksilö on kuvattu Espanjassa keväällä 2013. © Totti Toiskallio.

BirdLife Suomen rariteettikomitean (RK) vuoden ensimmäisessä kokouksessa 24.1.2015 Helsingissä käsiteltiin pöydällä olleiden lisäksi 83 uutta havaintoilmoitusta. Näistä kaksi oli Etelä-Karjalasta – molemmat uusia lajeja maakunnalle!

10.5.2014 Lappeenrannan Joutsenon Myllymäen ohitti Suomen toinen munkkikorppikotka (Aegypius monachus), joka saatiin myös kuvattua. Tämän maailman suurimman korppikotkalajin ja Euraasian suurimman päiväpetolinnun normaalit esiintymisalueet Espanjasta Turkin kautta Intiaan ja Kiinaan saakka. Suomen ensimmäinen munkkikorppikotkahavainto tehtiin 19.5.2010 Mynämäellä, ja sen matkaa etelärannikkoa myöten Venäjälle seurattiin Suomessa kahden seuraavan päivän ajan.

12.10.2014 harrastajia puolestaan sykähdytti Suomen ensimmäinen syyshavainto valkoposkitiirasta (Chlidonias hybrida) Lappeenrannan Hanhijärvellä. Suomen ensimmäinen lajin edustaja tavattiin Vantaalla heinäkuussa 1975, ja Lappeenrannan lintu oli maan 14. valkoposkitiirayksilö, kaikkien aiempien havaintojen koskiessa kesäisiä lintuja toukokuun lopun ja heinäkuun alkupuoliskon välillä. Lajin normaalit esiintymisalueet ulottuvat Keski- ja Etelä-Euroopasta Kaukoitään.

Samassa kokouksessa RK hyväksyi koko maalle uudeksi lintulajiksi kesällä 2012 Lemlandin Lågskärillä havaitun kaukasianuunilinnun (Phylloscopus nitidus). Tämän lisäyksen jälkeen maassamme luonnonvaraisesti havaittujen lintulajien lukumäärä on 473. EKLY:n alueella on em. uusien lajien jälkeen tavattu 341 lajia.

BirdLife Suomen Rariteettikomitea tarkastaa havainnot valtakunnallisesti harvinaisista lajeista, Etelä-Karjalan alueellisesti harvinaiset tarkastaa puolestaan EKLY:n aluerariteettikomitea. Tiedote RK:n tammikuun 2015 kokouksesta löytyy osoitteesta http://www.birdlife.fi/havainnot/rk/rk-tiedottaa.shtml#26012015.

Kommentointi on suljettu.