
Tämä Savitaipaleella ikkunan kanssa törmäyskurssille joutunut ja loukkaantunut nuori kanahaukka sai EKLY:ltä kyydin Pyhtään lintuhoitolaan, jossa se toipui siivilleen viikossa!
Lain mukaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. EKLY:llä on mahdollisuus auttaa tällaisten lintujen avuntarpeen arvioinnissa sekä niiden kiinniotossa ja hoitoon toimittamisessa. Me tiedämme, miten linnut saadaan hyvään hoitoon.
Suomessa pitkäaikaista hoitoa antavat mm. Pyhtään lintuhoitola, Heinolan lintutarha sekä Korkeasaaren eläinhoitola Helsingissä. Moni siipeensä saanut on hyvän hoidon jälkeen noussut uudelleen siivilleen – ja lentää taas villinä sekä vapaana.
EKLY:llä on olemassa joukko ”lintuambulanssikuskeja”, lintuharrastajia, jotka osaavat niin ottaa kiinni kuin kuljettaa hoitoon vammautuneita lintuja. Heillä on myös käytössään tarvittavaa välineistöä. Tarvittaessa nämä ”kuskit” konsultoivat eläinlääkäreitä jotka päättävät, onko joku siivekäs niin toivoton tapaus, että se on parasta lopettaa kivuttomasti.
Toimi näin:
1) Arvioi ensin itse linnun avuntarve: esimerkiksi ikkunaan törmännyt pikkulintu nousee usein itse siivilleen hieman huilattuaan, kun taas esimerkiksi siimaan sotkeutunut, kiinni jäätynyt tai siipensä vaurioittanut lintu ei yleensä selviä tilanteesta itse. Jos lintu on ns. henkihieverissä, eikä toivoa näytä olevan, se on pyrittävä lopettamaan kivuttomasti. Me voimme auttaa myös tilanteen arvioinnissa.
2) Jos pystyt auttamaan esimerkiksi siimaan sotkeutunutta lintua itse, lintua ja itseäsi vaarantamatta, tee se. Mitä nopeammin apu tulee, sitä todennäköisempää linnun selviytyminen on.
3) Soita EKLY:n lintupelastajille ja kysy neuvoja tai pyydä heitä järjestämään linnulle apua:
– Raine Kekäläinen p. 040 412 5066 (Lappeenranta, Taipalsaari)
Huomaa, että mainitut alueet ovat viitteellisiä – voit soittaa kenelle tahansa, vaikka lintu ei olisikaan ko. henkilön kohdalla mainitulla alueella!