Taipalsaari

Taipalsaari on suurten vesistöjen rikkoma kunta, jossa Saimaan läsnäolo vaikutta merkittävästi linnustoon. Merkittävät muuttolinjat yhdistettynä lahtiin, suuriin selkävesiin, rantalehtoihin ja pieniin peltoalueisiin antavat retkeilijälle paljon.


Taipalsaaren kohteet on merkitty karttaan turkoosilla. Karttapisteitä klikkaamalla saat esiin paikan nimen. Pystyt myös liikkumaan kartalla joko hiirellä ”tarttumalla ja vetämällä” tai yläkulman nuolinäppäimillä. Tämän kartan lisäksi jokaisen paikkaesittelyn lopussa on linkki kohdistettuun karttaan ko. paikasta.

Kyläniemi

Kyläniemi on kapea harjuniemi keskellä Saimaata. Vaikka se on nimeltään niemi, on se nykyisin käytännössä saari: vesireitti niemen itäpuolelta kaivettiin auki jo Venäjän vallan aikaan, ja Kyläniemeen kuljetaan nykyisin lossilla. Vaikka Kyläniemi kuuluu Taipalsaaren kunnalle, sinne pääsee ilman venettä vain Ruokolahden kautta.

Kyläniemi toimii pikkulintumuuton johtolinjana, ja syksyisin siellä on laskettu koko maan mittakaavassa merkittäviä määriä mm. peippoja, hippiäisiä ja kirvisiä – kymmeniä ja satoja tuhansia. Muuton tarkkailu alueella on kuitenkin hankalaa, sillä siihen soveltuvat paikat ovat vähissä. Viime vuosina pikkulintuvirtaa on tarkkailtu Rastinniemeen (Kyläniemen läntisin kärki) vievän tien varresta, pienellä, kovaa vauhtia umpeen kasvavalla hakkuuaukealla (Taipale).

Saimaan selille näkee Kyläniemessä monelta paikalta. Selkeimmät katselupaikat löytyvät päätien varresta: itäosissa näkymät aukeavat pohjoiseen, asvalttitien päässä järvenselille voi katsella kalasatamasta. Rastinniemi länsikärjessä tarjoaa puolestaan kyvät näkymät niin etelään, länteen kuin pohjoiseenkin. Rastinniemen vastarannalla häämöttää Sarviniemi (ks. alla). Niemi on biotoopiltaan tyypillistä harjumaastoa, puuston valtalajina on mänty.

Kyläniemi Google Maps -karttapalvelussa »

Levänen

Leväsen lahti on ruovikkoisuutensa takia hiukan vaikeahko lintuharrastajan kannalta. Täällä kannattaakin retkeillä muuttoaikoihin, jolloin paikalla nähdään normaalilajiston lisäksi silloin tällöin hyviäkin lajeja. Harvinaisuuksista täällä on havaittu mm. jalohaikara, isovesipääsky sekä Etelä-Karjalan ensimmäinen sitruunavästäräkki. Etelä-Karjalassa harvinainen turkinkyyhky pesi Leväsen kylällä vuonna 2010.

Levänen Google Maps -karttapalvelussa »

Päihäniemen uimaranta & Kattelussaari

Päihäniemi sijaitsee Taipalsaaren kaakkoisimmissa osissa ja tarjoaa hyvän paikan mm. Lappeenrannan puoleisten Suur-Saimaan selkävesien tarkkailuun. Helpoin paikka tarkkailla vesistöjen lintueloa on Päihäniemen uimaranta, josta avautuvat näkymät etelään. Päihäniemeen vievän tien varressa, Kattelussaaressa, on ruovikkoinen lahti, jolta on mahdollista kuulla yölaulajia. Harvinaisemmista lajeista Päihäniemen alueella on tavattu mm. pikkukajava ja rastaskerttunen.

Päihäniemen uimaranta Google Maps -karttapalvelussa »

Saikkola, Kolinlahti

Viljelysmaihin rajoittuva Kolinlahti tarjoaa muuttoaikoina hyvän levähdyspaikan linnuille. Vesialueille näkee ympäröivien teiden varsilta rajatusti, mutta peltoalueet ja pensaikot tarjoavat mukavasti katsottavaa. Syksyisin aluetta suosivat mm. kanadanhanhet, jotka kerääntyvät joskus satapäisinäkin parvina pelloille ruokailemaan. Harvalukuisista vieraista paikalla on havaittu mm. peltopyy, lyhytnokkahanhi, mustapyrstökuiri ja mustaleppälintu. Vuonna 2011 alueella katseltiin Etelä-Karjalan toista arotaskua.

Kolinlahti Google Maps -karttapalvelussa »

Sarviniemi

Sarviniemi Taipalsaaren Suur-Saimaalla on erittäin hyvä paikka muutonaikaiseen tarkkailuun. Syksyllä Kyläniemeä pitkin muuttavat pikkulinnut ylittävät Saimaan kapeimmalta kohdalta ja muuttoreitti kulkee Sarviniemen ja sen eteläpuolella sijaitsevan Suur-Jänkäsalon saaren yli. Usein linnut lentävät kuitenkin vesistön ylityksen jälkeen niin korkealla, että niitä on Sarviniemestä vaikea havainnoida. Etenkin loppusyksystä Sarviniemestä on havaittu useita arktisia harvinaisuuksia, kuten leveäpyrstökihuja. Muita tavattuja, Etelä-Karjalassa harvalukuisia lajeja ovat olleet mm. haahka, mustatiira, ristisorsa, tunturipöllö ja sokerina pohjalla tiiralokki elokuussa 2008.

Sarviniemi Google Maps -karttapalvelussa »

Ylös