Pihabongaus tulee jälleen – oletko valmis?

Pyrstötiaisia (Aeghitalos caudatus) ruokinnalla © Juha Juuti

Valtakunnallinen Pihabongaus-tapahtuma järjestetään jälleen tulevana viikonloppuna – mitä siivekkäitä sinun pihaltasi löytyy? Pihabongauksessa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla joko lauantaina 27.1. tai sunnuntaina 28.1. Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa – eikä se ole kilpailu, joten havaittujen lintujen määrällä ei ole ratkaisevaa. Tapahtuman päätarkoituksena on saada yleisö mukaan tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta. Samalla kerätään arvokasta tietoa maamme talvisesta linnustosta.

Havainnot kannattaa ilmoittaa, vaikka ei havaitsisi yhtään lintua, sillä myös lintujen vähyys on arvokas tieto. Myös havainnot tutuista ja tavallisista lajeista ovat tärkeitä, sillä niistäkin tarvitaan havaintoaineistoa. Koskaan ei voi tietää, mikä laji vähenee tai runsastuu tulevaisuudessa, tai mihin muihin kysymyksiin tietoa joskus tarvitaan.

EKLY järjestää yleisöpihabongauksen Imatralla Kuparin ruokinnalla 27.1. klo 9–11 ja Lappeenrannassa Pappilanniemen ruokinnalla 28.1. klo 9–11. Tervetuloa mukaan!

Pihabongaukseen osallistuminen on helppoa:

  • Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla kotipihalla tai muussa sopivassa paikassa tammikuun viimeisenä viikonloppuna joko lauantaina tai sunnuntaina.
  • Tunnista tunnin aikana havaitsemasi lintulajit.
  • Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).
  • Ilmoita havaintosi tälle sivulle avattavalla verkkolomakkeella viimeistään perjantaina 2.2.
  • Yhdeltä paikalta ilmoitetaan havainnot vain kerran (ei siis esimerkiksi erikseen lauantaina ja sunnuntaina).
  • Havainnot voi ilmoittaa myös postikortilla: BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on lintuhavaintojen lisäksi oltava havainnoijan nimi, osoite ja havaintopaikan osoite, havainnointiajankohta (päivä ja kellonaika) ja havainnoijien määrä.

Lisää tietoja Pihabongauksesta löydät osoitteesta www.pihabongaus.fi . Osallistu sinäkin!

Lintuisaa alkanutta vuotta ja lämpimät kiitokset kaikille EKLY:n suojelukeräykseen osallistuneille!