Vuoksesta kuolleena löytyneellä kanadanhanhella korkeapatogeeninen lintuinfluenssavirus

Kuollut kanadanhanhi ( Branta canadensis) pyydystettiin Vuoksesta © Harri Ekholm

Tämän vuoden ensimmäinen lintuinfluenssatapaus on varmistunut Etelä-Karjalassa.

Kuollut kanadanhanhi löytyi Vuoksesta Imatralta jo 14.4. Linnun poimivat Vuoksesta, läheltä Veteraanipuistoa, Etelä-Karjalan Pelastuslaitoksen pelastajat yhdessä EKLY:n lintupelastajien kanssa.

EKLY:n lintupelastajat toimittivat kanadanhanhen Ruokaviraston laboratorioon, jossa jo huhtikuun lopussa varmistui, että hanhi kuoli lintuinfluenssaan. Hanhen tappanut virustyyppi varmistui vasta 5.5. korkeapatogeeniseksi, eli erittäin herkästi tarttuvaksi H5N8 -tyypiksi.

Lintuharrastajien onkin nyt syytä pitää silmällä paitsi muuttavia, eläviä lintuja, myös maastosta löytyviä kuolleita isompia lintuja.

Tämän vuoden Suomessa tavatut lintuinfluenssat ovat olleet sekä tarhatuissa että villeissä fasaaneissa, kyhmyjoutsenissa, kanahaukoissa, sinisorsissa, kalalokissa, laulujoutsenissa ja kanadanhanhissa. Pienemmissä linnuissa tautia ei ole toistaiseksi tavattu.

Ei myöskään ole varmaa, tarttuuko lintuinfluenssa myös ihmisiin vai ei. Siksi kuolleita lintuja käsiteltäessä on syytä suojautua hyvin – tai pyytää EKLY:n lintupelastajat paikalle.

Epäilyttävistä tapauksista on myös ilmoitettava virkaeläinlääkärille tai suoraan Ruokavirastoon.

Tietoa lintuinfluenssasta ruokaviraston (ent. Evira) sivuilla https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/usein-kysyttya-lintuinfluenssasta/ ja BirdLife Suomen sivuilla https://www.birdlife.fi/suojelu/lintuinfluenssa/