Etelä-Karjalassa pihabongattiin noin 500 pihalla!

Harvalukuisesta pähkinänakkelista (Sitta europaea) ilmoitettiin pihabongausviikonloppuna havaintoja yli 20:ta pihalta Etelä-Karjalasta. © Ari Kakko.

BirdLife Suomi järjesti viime viikonloppuna Pihabongaus-tapahtuman jo 12. kerran. Alustavien tietojen mukaan Pihabongaukseen on osallistuttu aktiivisemmin kuin koskaan ennen ja lintuja on havaittu viime vuotta enemmän. Etelä-Karjalasta tuloksia on ilmoitettu toistaiseksi 492 pihalta yli 700 havainnoijan voimin!

Tänä vuonna Pihabongauksessa nähtiin erityisen paljon pyrstötiaisia. Laji
havaittiin joka 20. pihassa, mikä on kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna. Pyrstötiaisen runsaus johtuu viime syksyn voimakkaasta vaelluksesta. Etelä-Karjalassa yksilömäärällä mitattuna kärkikolmikon muodostivat tutut lajit talitiainen (4 623 yksilöä), keltasirkku (2 346) ja sinitiainen (1 751). Maanantai-iltapäivään mennessä pihabongauksessa havaittuja lintuyksilöitä oli kirjattu maakunnasta yli 16 000.

Tavallista vähemmän Pihabongauksessa nähtiin muun muassa varislintuja ja keltasirkkuja. Ennätyksellisen vähissä oli teeri, jonka pesintää ovat koetelleet useat peräkkäiset sateiset alkukesät.

Alustavat tulokset perustuvat noin 10 000 suomalaispihan havaintoihin. Kaikkiaan tämän vuoden Pihabongauksessa oli maanantai-iltapäivään mennessä ilmoitettu havaintoja 95 lintulajista ja noin 400 000 lintuyksilöstä. Viikonlopun harvinaisin lintu oli Helsingissä koko talven oleillut mustakaularastas.

Havaintoja voi ilmoittaa vielä perjantaihin 3.2. saakka osoitteessa www.pihabongaus.fi. Tuloksia päivitetään jatkuvasti BirdLifen verkkosivuille, ja lopulliset yhteenvedot julkaistaan helmikuun lopulla. Ajankohtaisiin tietoihin perustuvia tuloksia voi katsella BirdLifen Pihabongaus-tulossivulla.

Pihabongauksessa tarkkaillaan tammikuun viimeisenä viikonloppuna tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Pihabongauksen tarkoituksena on innostaa ihmisiä tarkkailemaan lähiluontoa. Samalla kerätään tietoa maamme talvilinnuston muutoksista.

Kommentointi on suljettu.