Yölaulajaretkellä kesäyö lumoaa

Ruokokerttunen (Acrocephalus schoenobaenus) on yksi runsaimmista yölaulajiin luettavista kerttusista. © Totti Toiskallio

Yölaulajia kuunnellaan – ei katsella. Yölaulajat ovat kiehtovia lintuja, joita ei useinkaan näe, mutta monien ääni kiirii kauas muuten hiljaisessa yössä. Yölaulajaretkelle tarvitset mukaan vain herkät korvat ja lämpimät vaatteet. Valoisina myöhäisillan hetkinä ja jälleen aamun sarastaessa kiikarillakin saattaa olla käyttöä. EKLY järjestää yölaulajaretket 8. ja 10.6. Tervetuloa mukaan!

Yölaulajien aikaa on lähinnä kesäkuu, jolloin yö on leppeimmillään. Tavallisimpia suomalaisen kesäyön laulajia ovat toinen toistaan upeammin lurittavat ja säkättävät kerttuset, eri tavoin sirisevät sirkkalinnut, porsaan lailla kiljuva luhtakana, hauskasti sivalteleva luhtahuitti, kumeasti puhalteleva kaulushaikara, kuivasti nariseva ruisrääkkä, pehmeästi hyrisevä kehrääjä sekä kuuluvin taituri, satakieli. Kesäyön ääntelijöitä ovat myös viiriäinen ja niittyjen salaperäinen näppäilijä, Suomessa äärimmäisen uhanalainen, heinäkurppa.

Kerttuset, sirkkalinnut, kaulushaikara, luhtakana ja luhtahuitti ovat kosteikkolintuja. Matalat, rehevät ja kasvillisuuden täyttämät vedet sekä rantapensaikot ovat niille parasta aluetta. Ruisrääkkä ja viiriäinen huutelevat pelloilla ja rantaniityillä. Kehrääjän elinympäristöä ovat kuivat männiköt.

Koko edellä mainittu tavallisimpien yölaulajien kuoro on jo ollut äänessä Etelä-Karjalan yössä, harvinaisina ääninä siihen ovat liittyneet viiriäinen ja pikkuhuitti.

8.6. keskiviikkona lähdetään polkupyöräillen yölaulajia kuulostelemaan Lappeenrannassa Jari Kiljusen opastuksella. Kokoontuminen Lauritsalan uimahallin parkkipaikalla klo 21.00. Retki on kaikille avoin. Hyppää sinäkin pyörän selkään! Retken järjestää Etelä-Karjalan lintutieteellinen yhdistys. Lisätietoja Juha Juuti p. 0500221213 ja Jari Kiljunen p. 040 579 8990.

10.6. perjantaina lähdetään Etelä-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen ja Imatran seudun luonnonsuojeluyhdistyksen järjestämälle yölaulajaretkelle Etelä-Karjalan yölaulajaparatiisiin Parikkalan Siikalahdelle. Retkellä viivytään aamuyön puolelle. Välillä evästellään tulilla, joten pientä purtavaa kannattaa ottaa mukaan. Lähtöpaikat: klo 20.00 Imatran keskusliikenneasemalta kimppakyydein ja klo 21.00 Siikalahden parkkipaikalta. Lisätietoja Juha Juuti p. 0500221213 ja Liisa Laitinen p. 0408436280.

Kommentointi on suljettu.